Cati ani este valabil permisul auto in Romania

Valabilitatea administrativa a permiselor de conducere este stabilita prin Ordonanta de Urgenta nr. 195 din 12 decembrie 2002 privind circulatia pe drumurile publice, aceasta putand varia in functie de categoria de vehicule pentru care sunt destinate. Mai exact, valabilitatea unui permis de conducere poate varia de la 5 la 10 ani.

Potrivit legislatiei in vigoare, permisele de conducere eliberate pentru autovehiculele din categoriile C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb si Tv au o valabilitate de 5 ani. In schimb, permisele auto eliberate pentru autovehiculele din categoriile AM, A1, A2, A, B, BI si BE vin la pachet cu o valabilitate de 10 ani. Aceasta perioada de valabilitate, fie de 5, fie de 10 ani, este calculata incepand cu data eliberarii documentului.

Atunci cand perioada de valabilitate a permisului de conducere a expirat, trebuie sa stii ca acesta poate fi preschimbat fara sustinerea unui nou examen. In schimb, este nevoie de o examinare medicala care sa dovedeasca ca esti apt din punct de vedere medical pentru a conduce. De asemenea, tine cont si de faptul ca esti obligat sa soliciti eliberarea unui nou permis de conducere in cazul oricarei schimbari referitoare la datele inscrise pe permisul auto.

Potrivit O.U.G. nr. 195/2002, in cazul pierderii, furtului sau al deteriorarii permisului de conducere, ori al schimbarii numelui titularului, autoritatile competente pot elibera un duplicat a carui valabilitate nu poate depasi valabilitatea administrativa a documentului inlocuit. Pentru solicitarea unui astfel de duplicat este nevoie de urmatoarele acte: cererea solicitantului, declaratia de furt sau pierdere a permisului, actul de identitate al solicitantului in original si copie si dovada de plata a contravalorii permisului de conducere (89 de lei). In cazul in care permisul a fost deteriorat, originalul acestuia va trebui prezentat alaturi de documentele enumerate. Se poate opta insa si pentru eliberarea unui alt permis de conducere, cu o noua valabilitate administrativa, caz in care va fi nevoie si de un document emis de o unitate medicala autorizata din care sa rezulte ca titularul este apt din punct de vedere medical pentru a conduce autovehicule din categoria pentru care solicita eliberarea permisului.

Rent a car din aeroportul Sibiu | inchirieri auto in Sibiu | Sibiu-RentaCar.ro

rent a car din aeroportul Sibiu

Fie ca pleci la drum cu propria masina, fie ca te regasesti la volanul unei masini inchiriate, trebuie sa fii mereu atent la valabilitatea permisului de conducere. Indiferent de situatia in care esti, in cazul unei verificari de rutina a Politiei Rutiere, va trebui sa ai asupra ta permisul de conducere valabil. Legislatia prevede o amenda cuprinsa intre 870 si 1160 de lei pentru cazurile in care participantii la trafic nu au asupra lor permisul. In plus, conform Codului Rutier, la aceasta amenda se mai adauga si patru puncte de penalizare.

Sibiu-RentaCar.ro este unul dintre cele mai cunoscute site-uri de rent a car din aeroportul Sibiu, in flota noastra de masini regasindu-se modele din toate segmentele auto, incepand de la cele mici de oras si pana la cele de dimensiuni mai mari sau chiar van-uri. Pentru a putea inchiria o masina vei avea nevoie de doua documente: buletinul de identitate sau pasaportul, respectiv permisul de conducere. Oferim servicii de inchirieri auto in Sibiu la preturi minime, plata putandu-se face chiar si online prin intermediul unei platforme securizate.

Sursa foto: https://pixabay.com